« tagasi

Tervituskiri luterlike koolide õpilastele tarkusepäeval, 1. septembril 2016


Armsad õpilased, tervitan teid kooli alguse puhul väikese jutustusega.

Piibliraamatus on lugu 12-aastasest Jeesuse nimelisest poisist, kes ükskord koos oma vanematega külastas Jeruusalemma linna pühakoda ehk templit. Tema vanemad olid käinud selles suures ja võimsas kirikuga väga sarnases hoones sageli. Ka Jeesuse oli tema ema Maarja võtnud ükskord kaasa üsna kohe pärast tema sündimist, kuid Jeesus ei mäletanud seda, sest ta oli siis olnud vaid 40 päeva vanune.

Alles nüüd, kui Jeesus oli 12-aastane ehk umbes sama vana, kui on tänapäeval mõne kooli viienda või kuuenda klassi õpilased, tuli ta koos vanematega uuesti suurde ilusasse hoonesse, mida nimetati pühakojaks või Jumala kojaks. Ta avastas siin palju uut, kuid väga palju oli ka talle juba tuttavat, sest ta oli õppinud hoolsalt ja usinasti oma vanemate käe all ning ka oma küla Naatsareti koguduse koolis. Tal olid seal koolis oma sõbrad ja mängukaaslased, kuid ka õpetajad, kes aitasid õppida lugema, kirjutama ja arvutama. Lisaks oli ta koolis saanud palju uut teada oma kodulinnast, oma rahva ja maa ajaloost, samuti õpetusi igapäevastest elureeglitest, ka sellest, kuidas inimesed võiksid olla üksteise vastu sõbralikud ja heatahtlikud. Kõige erilisem oli koolis kõik see, mida räägiti Jumalast, kes on maailma loonud, kes inimestele tarkust annab ning neid hoiab ja varjab. Just selle Jumala koda oligi tempel, mida Jeesus 12-aastaseks saades külastas. Selles templis olid vanad ja targad õpetajad, kes noort poissi märkasid ja temaga kõnelema hakkasid. Piiblis on kirjas, et nad olid kõik väga imestunud sellest, mida nad Jeesuselt kuulsid. Jeesuse arukus üllatas neid. Küllap oli Jeesuse tarkuse ja arukuse üheks allikaks ka Naatsareti koguduse kool, kus ta oma õpetajate käe all õppis.

Teil, armsad Tartu Peetri, Tallinna Kaarli ja Tallinna Toomkooli õpilased, algab kooliaasta samasuguses koolis kui Jeesusel Naatsareti linnas. Teie koolis õpetatakse kõike seda tarkust, mida paljudes-paljudes teisteski Eestimaa koolides. Kuid lisaks sellele, saate te teada ka Jumalast, piibliraamatust ja kirikust, millest räägitakse vaid üsna vähestes koolides. Selliseid koole, kus teie õpite on Eestimaal ainult kümne ringis. Teie kool ja õpetajad on erilised!

Soovin kõigile teile, teie õdedele-vendadele, sõpradele, vanematele ja vanavanematele ning teie õpetajatele kaunist kooliaasta algust ja palju rõõmu ühisest kooliteest!



Urmas Viilma
Peapiiskop

31.08.2016 Tallinn, Toompea

« tagasi  üles