« tagasi


Eesti Rahva Muuseumi pühitsemine


Õnnistussoov Eesti Rahva Muuseumi maja avamisel

Meenuta muistseid päevi,

pane tähele aastaid põlvest põlve!

Küsi oma isalt, et ta jutustaks sulle,

oma vanadelt, et nad räägiksid sulle!

5. Moosese raamatu 32:7

Eesti Rahva Muuseum on meie maa ning rahva mälu- ja kultuurireservaat, rahvusliku pärandi – meie esiisade ja esiemade muistse elukogemuse, südametarkuse ja vaimujõu põhjatu varasalv, meie kõigi rahvuslik mälupank.

Siia on kokku kogutud ja tallele pandud meie rahvuslik aare – eestlaseks olemise saladus. Et seda mõista, tuleb osata lugeda kindakirja ja tajuda regivärsi rütmi, taibata salamärkide toimejõudu ristipuudel ja ahjusoojal leival, kuulatada tuulehingust maarjakase okstel ja märgata päikesekiirte murdumist vihmas maarjasilla kaarel. Ja kui jääda päris vaikseks, võib eriti maarja- või mihklipäeviti tajuda esivanemate sosinal lausutud kambripalvete tänaseni kestvat väge. Ka see, et oleme Maarjamaa lapsed on osa sellest eestlaseks olemise saladusest, mis on siia mälureservaati tallele toodud.

Rõõmsa tänulikkusega tervitan ja õnnitlen kogu Eestimaa rahvast ja kõiki, kes on andnud oma panuse Eesti Rahva Muuseumi tegevusse ja ka selle maja valmimisse.

Õnnistagu seda maja ning kõiki, kes siin töötavad, siia sisse ja siit välja käivad Kolmainu Jumal – Isa ja Poeg ja X Püha Vaim!   

 

 

 

 


Urmas Viilma
Peapiiskop

29.09.2016 Eesti Rahva Muuseum

« tagasi  üles