« tagasi

KÕIK KÜSIMUSED


Viimasel ajal olen tihedamini hakanud käima jumalateenistustel. Tahaksin kogu teenistusest aktiivselt osa võtta. Minu jaoks on probleemiks, et ma ei tea, mida kogudus koos laulab st olukord, kus õpetaja ütleb mõned read palvest/laulust ja ülejäänud palve/laulu laulavad kõik koos. Täiesti arusaadav on ainult peale armulauda loetav Meie Isa palve, mille viimase rea kõik koos laulavad.

Eesti Evangeelses Luterlikus Kirikus on pühapäevaseid jumalateenistusi peetud viimase saja või veidi enama aasta jooksul enam-vähem ühe kindla korra järgi. See nn. traditsiooniline jumalateenistuse kord on kõige lihtsamalt leitav Kiriku Laulu- ja Palveraamatust, mis peaks olema kasutusel kõigis EELK kogudustes. Üsna lauluraamatu lõpul, lehekülgedel R3-R20, on korrad armulauaga jumalateenistuse ehk missa, samuti armulauata jumalateenistuse ning hommiku- ja õhtupalvuste tarvis.

Asja teeb veidi keerulisemaks viimase kümnekonna aasta jooksul tasapisi toimunud jumalateenistuse korra uuendamine, kuid selgi puhul on koguduse lauldavad-lausutavad vastused enam-vähem samad, mis vanemas korras. Üksnes nende paiknemine jumalateenistuse tervikus võib olla erinev. Tõsi, mõned osad on enamasti ka lisandunud. Tavaliselt on taolistes kogudustes, kus kasutatakse uuemat jumalateenistuse korda, lisatud lauluraamatule vastavad lehed jumalateenistuse korraga. Kui taolist lehte leida ei õnnestu, siis on soovitav pöörduda koguduse vaimuliku poole ning paluda temalt jumalateenistuse korda.

Lisan kaks viidet internetilehtedele, millest esimesel on ära toodud traditsiooniline jumalateenistuse kord, teisel aga üks võimalik uuendatud variant.

  • http://www.eelk.ee/~tpauluse/loe.php?in=teenist_arm.htm
  • http://www.v-maarja.ee/kirik/jumalateenistuselust.html#Missa

    Enn Auksmann
    Kärdla, Pühalepa ja Reigi koguduse õpetaja
    17.06.2003

    �les üles