« tagasi

KÕIK KÜSIMUSED


Millist palvet (palveid) lugeda tervenemiseks?

Tegemist on väga olulise küsimusega, kuna tihtipeale juhtub nii, nagu veritõbise naisega evangeeliumis, kes oli arstide peale ära kulutanud kogu oma vara ning alles seejärel tuli Issanda juurde abi otsima (Lk 8:43). See ei tähenda, nagu ei tohiks me usaldada arste - vastupidi, nendegi tarkus ja anded on kingitud Jumala poolt -, aga kindlasti on vaja paluda Jumala abi ning loota ka haiguses eeskätt Temale.

Kõige lihtsam vastus on see, mille annab meile Jeesus ise, öeldes, et meie Isa taevas teab, mida me vajame, juba enne, kui me Teda palume (Mt 6:8) ja Ta ei keela andmast häid ande neile, kes Teda paluvad (Mt 7:11). See tähendab, et me peame panema oma käed kokku, pöörama oma südame ja mõtted oma taevase Isa poole ning kõnelema Talle kõigest, mis meid vaevab. Päris oma sõnadega. Või kui me ei jaksa, siis kasvõi ilma sõnadeta.

Vahel on meil aga vaja ka kirjutatud palveid. Neid leiab Piiblist, eeskätt Psalmide (Laulude) raamatust, aga ka palveraamatutest, näiteks Kiriku Laulu- ja Palveraamatust. Universaalne palve on Meie Isa palve, millega me usaldame kogu oma elu Jumala hoolde.

Isiklikult soovitan tõenäoliselt 14. sajandist pärinevat Anima Christi palvet, mis on sobilik mitte ainult haiguse ja muude katsumuste puhul, vaid millega võib alustada ja lõpetada iga oma elupäeva

Kristuse hing, pühitse mind. Kristuse ihu, päästa mind. Kristuse veri, joovasta mind. Veri Kristuse küljest, pese mind. Kristuse kannatus, kinnita mind. Hea Jeesus, kuule mind. Oma haavades peida mind. Ära lase Sust iial lahkuda mind. Kurja vaenlase eest kaitse mind. Mu surmatunnil kutsu mind ja käsi Su juurde tulla mind. Koos Sinu pühakutega kiidan Sind igavesest ajast igavesti. Aamen.

Enn Auksmann
Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja
31.03.2009

�les üles