« tagasi

KÕIK KÜSIMUSED


Saan peatselt kahe väikese poisi(3 a ja 6 a) ristiemaks. Huvitab selline asi, et kas on ka mingi traditsioon mida ristiema ristimise puhul ristilastele kingib või kui ei ole, siis mida üldse oleks soovitav kinkida sellises vanuses lastele?

Traditsiooniline ja väga sobiv kingitus on kaelarist (koos ketiga), mille vaimulik saab ristimistalituse käigus õnnistada ning ristitavale lapsele kaela panna. Samuti võib kinkida ristimisküünla. Nii risti kui küünla puhul tasub võimalusel eelnevalt konsulteerida ristiva vaimulikuga, sest mõnes koguduses võivad olla oma väljakujunenud tavad, millega tuleks arvestada.

Vanal ajal (eriti siis, kui ristiti vastsündinuid) oli kombeks ka see, et ristivanemad kinkisid oma ristilastele hõbelusika.

Muude kingituste osas on raske nõu anda. Mõned kogudused kingivad lastele ristimisel Piibli või lastepiibli - juhul, kui kogudus seda ei tee, võib ka see tulla kõne alla ristivanema poolse kingitusena. Muidugi ei saa midagi olla ka mänguasjade kinkimise vastu, sest kindlasti valmistavad need lastele suurt rõõmu, aga sellisel juhul tuleks valida ristimispäevaks sobivad mänguasjad (mängupüstoleid, käeraudu või tanke ilmselt ristimise puhul kinkida ei maksa).

Kõige olulisem on endale teadvustada, et ristivanem võtab endale kohustuse olla armastusega abiks ja toeks oma ristilaste kasvatamisel ning nende eest hoolitsemisel. Kingitused on selle armastuse ja hoolitsuse kaunid väljendused, aga kindlasti mitte ristivanemate peamine ülesanne.

Enn Auksmann
Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja
03.04.2008

�les üles