10. OSA. MUUD SäTTED
2. peatükk. EELK diasporaa

§ 407. Diasporaa kogudus

(1) Diasporaa koguduseks on väljaspool Eestit asetsev kogudus või EELK-ga osaduses olev ja samadel õpetuslikel alustel tegutsev kogudus.
(2) Tunnistatud kehtetuks 29.11.2017.
(3) Osaduse loob EELK ja koguduse vahel sõlmitud leping, mille teksti on eelnevalt heaks kiitnud konsistoorium.
(31) Koguduse EELK-sse vastuvõtmise või EELK-ga ühisesse osadusse võtmise otsustab kirikukogu. Kirikukogu otsuse eelnõu seletuskirjale lisatakse käesoleva paragrahvi lõikes 3 nimetatud leping.
(4) Diasporaa kogudus järgib oma tegevuse korraldamisel ja aruannete esitamisel EELK põhikirjas, EELK kirikuseadustikus ja teistes EELK õigusaktides koguduse kohta sätestatut. Käesoleva paragrahvi lõikes 3 nimetatud lepingus võidakse kokku leppida, millised eelpoolnimetatud õigusaktide sätted ei kuulu kohaldamisele ning kuidas toimub koguduse tegevuse korraldamine, kui need erisused tulenevad asukohariigi õigusest või koguduse ajalooliselt väljakujunenud traditsioonist.
(5) Diasporaa kogudusel peab olema juhatus.
(6) Diasporaa praostkonda mittekuuluva diasporaa koguduse puhul täidab praosti ülesandeid diasporaa piiskop.
(7) Diasporaa koguduse asutamisel võib jätta kohaldamata käesoleva seadustiku §-d 171-175 ning konsistoorium võib kehtestada iga koguduse asutamise puhul asutamise korra ja sellega seotud tähtajad.
(8) Tunnistatud kehtetuks 13.09.2021.
(9) Diasporaa koguduse lõpetamine või jagunemine ning diasporaa koguduste ühinemine toimub koguduse või koguduste juhatuste, diasporaa praostkonna praosti, diasporaa piiskopi ja konsistooriumi koostöös.



TAGASI