« tagasi


TERVITUS JA PALVE VAIUMULIKUL LAULUPEOL TARTUS
11. juunil 2005


Kas laulu allikas külmas põhjatuules, minu rahva meelesse oma kastet ei vala? Nõnda küsis Kristjan Jaak Peterson aastal 1818. Valas küll!

Esimesel üldlaulupeol siinsamas ülikoolilinnas, tarkuse seitsme samba all, kutsus Jakob Hurt pidukõnes rahvast seadma kõrgeid sihte, edendama haridust, nõudma vaimuvalgust. Ta ütleb: Et raamatukogud, abilaekad, koolid ja mis niisugused veel on, suur rahva vara ja kulla kaev on, seda teavad tosinast kaks. Niisugusest kaevost keeb kül nägemata vaimo vara, aga see on ülem, kui raha ehk muu ilmalik vara... Vaimo vara on jääv ja kestab teisele poole haudagi. Tuleb loota Jumala pääle, siis saame kõigest üle, lisab ta.

See sõnum leiab kinnitust paljude inimeste elus ja meie rahva saatuses. Võime täna vabalt hõisata ja kiita Jumalat! Veel 30 aastat tagasi ajasid Suure-Jaanis kokku tulnud kirikukoorid tollased okupatsioonivõimud paanikasse. Ära keelata! - oli otsus, siiski jõuetu.

Tarkuse allikas voolab läbi inimsüdamete. Meie tunded on sageli tundlikumad ja taiplikumad kui meie mõistus. Nad osutavad inimloomuse sügavamatele vajadustele, igavestele eesmärkidele, jumalikule kutsumusele. Otsekui hirv veeojade järele, nõnda igatseb mu hing Sinu juurde, Jumal, hüüab laulik Taavet.

Suu laulab, süda muretseb, kirjutas kord Gustav Ernesaks. Seal, kus kogeme Jumala armastust, loodame tema peale, hõiskab süda ja suu ei saa enam vaiki olla. Vaimulikud laulud valavad meie meeltesse seda elustavat vett, mis lähtub Loojast endast, tema armastusest, mis Kristuses on ilmunud.

Kristuse kirik, piibliraamat, usuõpetus, kirikulaul, palve on niisiis suur rahva vara ja kullakaev, isegi kui seda teavad vaid tosinast kaks. Selle tunnistajad oleme täna üheskoos. Tervitus ja tänu, teile, lauljad, kelle süda on täis rõõmu! Koorijuhid, kes liidate üksikhääled võimsaks laulujõeks! Kuulajad, kes te selle vaimu endas kaasa võtate ja edasi kannate!

Kas siis laulu allikas külmas põhjatuules minu rahva meelesse oma kastet ei vala? Valab küll! Selle tunnistajad ja tõeks tegijad oleme täna ka meie!

Palvetagem:
Kiitus ja tänu Sulle, Jumal, kirikupäeva ja vaimuliku laulupeo eest. Sinu armastuse allikas on avatud, Sinu tundmine on tarkuse algus! Õnnista seda kontserti, muusikat ja muusikuid, lase meie kõigi südamed kaasa heliseda! Tee meid ja meie rahvas rikkaks armastuses ja tugevaks Vaimus, mis Sinust lähtub. Seda palume Jeesuse Kristuse, meie Issanda läbi. Aamen.


Andres Põder
EELK peapiiskop

11.06.2005 Tartus

« tagasi  üles